3 Temmuz 2016 Pazar

OPHELİA, MİLLAİS...


Ophelia, MİLLİAS
19. yy
1851-1852
ön-raffaelloculuk
Tate-Britain Londra

Ophelia Hamlete aşık bir genç kızdır. ( Sheakespeare-Hamlet). Narin ve hassas bir bünyeye sahiptir. Hamletin delirmiş olduğu oyununa inanır, bu duygusal yoğunluğu kaldıramaz ve bir müddet sonra aklî dengesini yitirir. Irmağın çevresinde çiçek toplarken bir ağaca çıkar, ağacın dalının kırılması ile suya düşer. Irmakta bir süre hava dolan etekleri yüzünden su üstünde kalmayı başarır. Bu sırada bilinçsizce şarkısını söylemeye devam eder. Bir müddet sonra ağırlaşan etekleri onu ırmağın dibine çekecek ve orada boğularak can verecektir.

Resimde donuk bir ifade ile şarkısına devam eden Ophelia görünüyor. İki yana açılmış elleri, suya saçılmış çiçekleri yüzündeki o bilinçsiz ifade ile ölmek üzere olan biri gibi değilde suya uzanmış sessiz sakin huzurla suda süzülüyormuş da şarkısını sonsuza dek söyleyecekmiş gibi görünüyor.

Millais ön-raffaellocu ressamlardan biri imiş. Bu akımı benimseyen ressamlar ayrıntılı desenler, yoğun renklerle ön-rönesans dönemi ressamlar gibi resim yapmak arzusundalarmış. Eskiye dönük bir sanat anlayışı benimsiyorlarmış.

Bu resimde de Ophelia'nın elbisesinin işlemeleri, ağaçlar, otlar, saçılmış çiçekler çok gerçekçi ve ayrıntılıdır. Sudaki çiçeklerin her biri Hamlette geçen Ophelia'nın çiçek tacında geçen çiçeklerdir.  Millais resme hikayede geçmeyen uyku ve ölümün çiçeği gelinciği eklemiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder